Värit ja kuvioinnit

Kanien väritykset jaetaan viiteen eri pääryhmään: luonnonväriset, yksiväriset, hunnulliset yksiväriset, erikoisväriset ja kuviolliset. Jotkut värit tai kuvioinnit voivat olla rajattuja pelkästään tietyn rotuisille tai tietyille turkkimuunnoksille, kuten gepardi-kuvio vain rex-rotuisille kaneille. Eri maissa kanien väritykset määritellään rotu- ja värimääritelmien mukaan yhteneväisiksi erilaisten standardien avulla. Näin ollen esimerkiksi Pohjoismaissa samanrotuiset kanit ovat maasta riippumatta aina samanvärisiä, ne on määritelty yhteneväisiksi Pohjoismaiseen standardiin. Euroopassa on olemassa oma rotu- ja värimääritelmänsä (Eurooppa-standardi) kuten myös esimerkiksi Saksassa, Iso-Britanniassa ja Hollannissa omansa.

Klikkaa otsikkoa, niin pääset tarkempien määritysten sivulle.

Luonnonväriset
Luonnonvärisillä kaneilla on usein erilaisia vyöhykkeitä karvassa, toki poikkeuksiakin löytyy. Luonnonväreillä on useasti myös ns. luonnonraita eli Z-kuvio molemmilla kyljillä. Luonnonvärisillä kaneilla on hyvin usein valkoinen tai kermanvärinen vatsa, leuan reunat, korvien reunat, mahanalus ja hännän alapuoli.

luonnonvaripienichinchilla

Yksiväriset
Yksivärisillä kaneilla pitäisi karvan olla mahdollisimman pitkälle juureen asti samaa väriä. Yksiväriset kanit ovat myös mahapuolelta aina samanvärisiä kuin selästä.

punainenoranssi

Hunnulliset yksiväriset
Hunnullisilla yksivärisillä on aina mahapuoli ja jalat tummemmat ja kyljissä luonnonraitaa mallintava Z-kuvio eli huntu. Selkäpuoli hunnullisilla yksivärisillä on aina vaaleampi. Päässä huntu näkyy naamiona ja tummina korvina.

isabella-karvaisabella

Erikoisväriset
Erikoisvärisillä kaneilla on perusvärin sekaan sekoittuneena joko kokonaan valkoisia karvoja tai vain karvoja, joissa on valkoinen kärki. Kanin sävy muodostuu siitä, kuinka paljon valkoisia karvoja/valkoisia karvankärkiä kanin turkissa on.

hopee-karvapienihopea

Kuviolliset
Kuviolliset kanit ovat hyvin erilainen joukko niin valkopohjaisia kuin muunkin värisiä kuvioita. Jokainen kuvio on tarkoin määritelty minkämuotoinen kuvio tulee olla ja esim. kuinka monta kylkipilkkua kyljillä saa olla.

normi-karvakaapioperhoskani