Kaniininkasvattajat ry on jäsenyhdistys, johon kuuluu niin lemmikki- kuin tuotantokanienkin omistajia. Nettiohjeiden viidakossa varsinkin aloitteleva kaniharrastaja on ongelmien edessä: yksi neuvoo yhtä ja toinen toista, mihin voi luottaa? Tältä sivustolta löydät neuvoja kaninpitoon – sivun sisältöä kehittävät yhdistyksen pitkäaikaiset kaninkasvattajat, joilla on paitsi kokemus, myös tietoa hyvistä kasvatuskäytännöistä. Sivuille etsitään tietoa myös ulkomaisista lähteistä, joten se, mitä kerrotaan, on hyväksi todettua.
Haluaisitko vaikuttaa näiden sivujen sisältöön? Laita kysymyksesi os. kaniininkasvattajat@gmail.com ja osallistu talkoisiin!
Aihealueita, jotka saattavat kiinnostaa sinua (sisällöt ovat osin vielä viimestelyä vailla):
Kaikille kaniharrastajille:
Lemmikkikanien perushoito vastaa tuotantokanien hyvää hoitoa – kumpaisetkin hyötyvät esimerkiksi tilojen puhtaudesta ja osaavasta käsittelystä. Tälle sivulle kerätään aihekokonaisuuksia, joista uskomme olevan apua sinulle, joka haluat kehittää harrastustasi.
- Kani pähkinänkuoressa
- Tietoa kaniroduista
- Kuinka valitsen itselleni lemmikkikanin
- Millainen on hyvä kanihäkki
- Kanin hyvä perushoito – mitä minun pitää osata tehdä
- Onko kani terve vai sairas?
- Kanin ruokinnan ABC
Erityisesti kasvattajille:
Kanien kasvattajan tärkein tietopankki on toinen kasvattaja. Tietoa kannattaa hakea luotettavista lähteistä ja siirtää oppimaansa eteenpäin toisille kasvattajille. Kanien kasvattaminen ei ole aina pelkkää iloa ja riemua, vaan sanonnan mukaan ”tieto lisää tuskaa”. Ja lopulta huomaat 20 kasvattajavuoden jälkeenkin oppivasi vielä uutta ja riemuitsevasi jalostuksen onnistuessa!
- Kanien värit ja kuvioinnit (Pohjoismaisen standardin mukaan)
- Kuinka valitsen itselleni jalostuskanin
- Kuinka jalostan parempia kaneja
- Kanien tunnistusmerkinnät (Suomen kani- ja jyrsijäliiton sivuilla)
Erityisesti tuotantokanien kasvattajalle:
EU:n eläinterveyssäännöstön mukaan kaikkien turkis- ja lihantuotantotarkoituksissa pidettävien kanien pitopaikat tulee olla rekisteröitynä eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin.
Rekisteröityminen tehdään ennen eläinten pidon aloittamista oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiselle lomakkeilla tai verkossa palvelussa epr.ruokavirasto.fi sähköisen asioinnin ollessa käytettävissä. Mikäli kaneja pidetään pitopaikassa, johon on rekisteröity aiemmin muiden eläinlajien eläintenpitoa, liitetään tähän kanit uutena eläinlajina.
Pitopaikan toimijoilla on tietojen kirjaamis- ja säilyttämisvelvoite. Jokaisen rekisteröidyn pitopaikan osalta on pidettävä kirjaa pitopaikan eläinlajeista, eläinluokista, lukumääristä ja tunnistetiedoista, sekä pitopaikkaan saapuvista ja sieltä lähtevistä eläimistä lähtö- ja määränpään pitopaikkatietoineen ja siirtopäivämäärineen, sekä eläinten syntymistä ja kuolemista pitopaikassa. Kirjanpitoa on säilytettävä vähintään kolme vuotta. Pitopaikan kirjanpitoa koskevan vaatimuksen tarkoituksena on varmistaa eläinten jäljitettävyys mahdollisissa eläintautitilanteissa. Tuotantokanin pitopaikan siirtotiedot voit tallentaa esimerkiksi tällä lomakkeella:
Tuotantokaneille on julkaistu vuonna 2022 Tuotantokanien hyvinvoinnin opas, joka on on tehty Helsingin Yliopistossa Maa-ja metsätalousministeriön Maatilatalouden kehittämisrahaston projektin turvin. Oppaan tekijät Evamaria Kokko & Marianna Norring tutustuivat suomalaisiin kanikasvattajiin sekä heidän kaniloihinsa ja selvittivät suomalaisen kaninlihantuotannon rakenneratkaisuja Maatilatalouden kehittämisrahaston rahoittamassa Kaniinien hyvinvointi -hankkeessa (2020–22). Itse opas on tehty Helsingin Yliopistossa Maa- ja metsätalousministeriön Maatilatalouden kehittämisrahaston projektin turvin.