UKK -Usein kysytyt kysymykset

Tunnistemerkinnät

Kaneilla on käytetty tunnistusmerkintään yleisimmin tatuointia, joka on vuoden 2024 alusta sallittu vain tuotantokaneille. Lemmikkikaneja voidaan tunnistusmerkitä jatkossa mikrosiruilla ja jalkarenkailla. Mikäli lemmikkikani on syntynyt tuotantokanilassa, voi sillä olla jatkossakin tatuointi (tarkistettu ministeriöstä). Tuotantokanilan tulee olla Ruokaviraston eläintenpitäjärekisterissä.

Tunnistusmerkinnät kulkevat kiinteästi eläimen mukana, eikä merkintä aiheuta eläimelle pitkäkestoista kipua ja särkyä. Tunnistusmerkinnässä tärkeintä on merkinnän pysyvyys sekä merkinnän luettavuus. Oikein tehty tatuointi tai jalkarengas on luettavissa ilman mekaniikkaa, mikrosirujen luvussa tarvitaan erityinen mikrosirulukija. Lue lisää tunnistemerkinnöistä Suomen kani- ja jyrsijäliiton sivuilta:

Suomen kani- ja jyrsijäliitto on myös laatinut ohjeen kanien mikrosirutukseen.

Kanien rekisteröinti

Kaniininkasvattajat ry ei kantakirjaa kaneja, koska kantakirjan tarkoituksena on toimia jalostuksen apuvälineenä, eikä tähän tällä hetkellä ole resursseja. Esimerkkejä toimivasta kantakirjajärjestelmästä löytyy vaikkapa koiramaailmasta, jossa jokainen järjestäytynyt koiranomistaja voi hyödyntää kerättyä tietoa jalostustoiminnassaan. Mikäli kantakirjatietoa ei yleisesti hyödynnetä, on tietojen kerääminenkin turhaa – rekisteri ilman tarkoitusta. Yhdistyksen tavoitteena on muilla keinoin edistää suomalaista kaninkasvatusta ja jakaa neuvoja mm. aloitteleville kasvattajille. Teemme mielellämme yhteistyötä muiden kaniasioita arvostavien toimijoiden kanssa ja meitä on helppo lähestyä, kokeile!

Eurooppa-standardin käyttö näyttelyissä

Kaniininkasvattajat ry on jäsenenä Suomen kani- ja jyrsijäliitossa ja sitä kautta myös Eurooppa-yhdistyksessä. Tämä jäsenyys mahdollistaa Eurooppa-standardin käytön Kaniininkasvattajien näyttelyissä. EE-kokouksessa Egerissä vuonna 2017 kävi toteen myös se, että toinen suomalainen kanitoimija, Suomen kaniyhdistys ry, oli lähestynyt Eurooppa-yhdistystä kirjeellä ja pyytänyt mitätöimään Suomen kani- ja jyrsijäliiton jäsenyyden ja nimittämään heidät tilalle. Eurooppa-yhdistys ei kuitenkaan lämmennyt tälle ehdotukselle, vaan totesi, että kirje ei aiheuta enempiä pohdintoja. Eurooppa-yhdistyksessä jäseninä on kansallisia keskusjärjestöjä, jotka rakentavat parempaa huomista yhteistyön keinoin. Tästäkin syystä liitto oli perusteltu valinta Suomen edustajaksi. Ja kyllä valintaan aikanaan vaikutti sekin, että Kaniyhdistys ei jäsenyyttä hakenut ennen kuin päätös oli jo tehty… Keskustelu oli kuitenkin piristävää, koska siinä konkretisoitui verkoston tärkeys.

Pohjoismaisen standardin käyttö näyttelyissä

Vuonna 2016 Suomen kani- ja jyrsijäliitto oli kutsuttu Tanskan helmikuiseen näyttelyyn yhteiseen palaveriin Tanskan, Norjan ja Ruotsin edustajien kanssa. Tapaamisessa keskusteltiin pohjoismaisen standardin käytöstä ja kansainvälisen tuomarivaihdon mahdollisuuksista Kaniininkasvattajien ulkomuotonäyttelyissä. Kokous oli lyhyt, mutta siinä tuli ilmi Suomen hankala näyttelytilanne ja hyvässä hengessä pohdittiin ratkaisuja tilanteen korjaamiseksi. Keskustelua jatkettiin toukokuussa Wienissä, kun Suomen kani- ja jyrsijäliitto sai Eurooppa-yhdistyksen täysjäsenyyden ja oikeuden edustaa suomalaista kaniosaamista euroopanlaajuisesti. Wienin tapaamisessa keskiöön nousi pohjoismaisen standardin soveltamistulkinnat.

Tuomariasioita valmisteltiin toukokuun 2016 Kaniininkasvattajat ry:n johtokunnan kokouksessa sekä palaverissa, joka järjestettiin toukokuun lopussa Roskildessa. Tanska ja Norja suhtautuivat myönteisesti tuomaripyyntöön ja näin varmistui se, että Hyvinkään näyttelyssä syksyllä 2016 tuomaroivat kaikissa pohjoismaissa hyväksytyt tuomarit: pohjoismaisen standardin mukaan yksi tanskalainen ja kaksi norjalaista ja Eurooppa-standardin mukaan yksi tanskalainen tuomari. Tilanne on aiheutti jonkin verran keskustelua ja kirjeenvaihtoa pohjolassa, koska periaatteellisella tasolla on kyse isosta asiasta. Tavoitteena kuitenkin on kaninkasvatuksen edistäminen Suomessa, ei sen hankaloittaminen, ja tässä asiassa olemme löytäneet yhteisymmärryksen yli valtakunnanrajojen.

Sukutaulun kirjoittaminen

Kaniininkasvattajat ry:n linjauksena on, että jokainen kasvattaja saa halutessaan kirjoittaa sukutaulun kasvatilleen. Tätä mahdollistaakseen yhdistys on julkaissut erimuotoisia sukutaulupohjia, jotka ovat vapaasti kaikkien käytössä, myös ei-jäsenten. Sukutaulut sekä muut tarpeelliset lomakkeet löytyvät kotisivuilta Lomakkeet-osiosta. Tutustu ja ota käyttöön!

Kasvattajanumeron käyttäminen

Kasvattajanumero on jokaiselle kasvattajalle muodostettu, ilmainen tunnistenumero, joka tatuoidaan kanin oikeaan korvaan. Kasvattajanumeron avulla kanit yksilöityvät juuri tietyn kasvattajan kasvattamiksi. Kaniininkasvattajat ry muodostaa automaattisesti kasvattajanumeron jokaiselle jäsenelleen, oletuksena jokainen jäsen meillä on mahdollinen kasvattaja. Mikäli haluat näyttää kanisi näyttelyssä, on kanilla oltava tatuoinnit molemmissa korvissa (vasemmassa yksilötunniste, oikeassa kasvattajanumero). Kasvattajanumeron saa halutessaan käyttöön pyytämällä sitä jäsenrekisterinpitäjältä. Jäsenrekisteriin saat helpoimmin yhteyttä sähköpostise: jasenr.kaniininkasvattajat@gmail.com.

Mitkä ihmeen jäsensivut?

Jäsenille on avattu salasanasuojatut sivustot, joille kerätään niin lemmikki- kuin tuotantokanien pitoon liittyvää tietoa, jäsenten käyttöön tarkoitettuja lomakkeita ja sieltä löytyvät myös ajankohtaiset uutiset kanirintamalta. Jokainen asiasta kiinnostunut jäsen on tervetullut kehittämään sivustosta sellaista, joka parhaiten palvelee kaniharrastusta. Jos sinulta puuttuu vielä tunnukset tai kohtaat ylitsepääsemättömiä kirjautumisongelmia, lähetä postia os. jasenr.kaniininkasvattajat@gmail.com. Jäsensivuille pääset ensin kirjautumalla sivuston oikeasta yläreunasta, kohdasta ”Kirjaudu”. Tämän jälkeen avautuu jäsensivusto vasemmasta sivupalkista. Kannattaa kurkata!