Luonnonväriset

kaapioluppa

Luonnonharmaa (A_ B_ C_ D_ G_)
Karva on jakautunut terävästi erottuviin vyöhykkeisiin. Karvankärki on musta, jonka jälkeen on vaaleanruskea vyöhyke. Seuraavaksi tulevat tummanruskeat ja vaaleanruskeat vyöhykkeet (väliväri). Karvan pohjaväri on tumma siniharmaa. Peitinväri on tällöin vaaleanruskea sekoittuneena mustaan. Mustat karvankärjet tekevät turkista läikikkään (varjostus), joka on voimakkainta kanin takaosassa ja heikkenee etuosaa kohti. Eläimen sivuilla ja reisillä on ”luonnonraita”, jossa väri on vaalentunut ja saanut tuhkanharmaan sävyn. Niskakolmio on punaruskea ja mustat karvankärjet puuttuvat. Vatsa, hännän alapuoli, jalkojen sisäsivut ja leuanreunat ovat valkoiset. Silmien ympärys on kermanvärinen. Korvien reunat ovat tummanharmaasta mustaan. Luonnonharmaa väri on hyväksytty vaaleana ja tummana sävynä. Hännän yläpuolen tulee olla tumma. Etujaloissa saattaa esiintyä epätyypilliset, heikosti värittyneet raidat. Pohjaväri: tumma siniharmaa koko rungossa, poikkeuksena hännän alapuoli, joka suurimmalla osalla eläimistä on valkoinen.
Silmien väri: tummanruskea
Kynsien väri: tummanruskea

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Karvan värivyöhykkeiden epäselvät rajat. Ruosteenväri jatkuu yli niskakolmion. Hyvin vaaleat, voimakkaasti erottuvat raidat etujaloissa. Puuttuva tai heikko pohjaväri pienellä osalla turkkia. Heikko varjostus. Läikikäs häntä.

Hylkääviä virheitä: Pohjavärin puuttuminen laajoilla alueilla. Voimakkaasti poikkeava väri, monen värin sekoitus. Väliväri puuttuu.

raudanharmaaRaudanharmaa (A_ BeB C_ D_ G_)
Karva on jakautunut vyöhykkeisiin kuten luonnonharmaalla, mutta vaaleanruskeat vyöhykkeet ovat hyvin kapeat tai puuttuvat kokonaan. Yleisvaikutelma on täten tummempi, enemmän mustempi väri. Varjostus on vähemmän erottuva. Vatsa, hännän alapuoli, jalkojen sisäsivut ja leuan reunat kuten myös silmän ympärykset ovat siniharmaat. Niskakolmio ei ole voimakkaasti erottuva, mutta huomattavasti ruskeampi kuin selän muut osat. Raudanharmaa on hyväksytty vaaleana ja tummana sävynä.
Turkin pohjaväri: siniharmaa
Silmien väri: tummanruskea
Vatsan väri: harmaa
Kynsien väri: tummanruskea

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Ruosteenväri jatkuu yli niskakolmion. Pää huomattavasti tummempi kuin runko.
Hylkääviä virheitä: Musta pää. Valkoinen vatsa.

luonnonmustaLuonnonmusta (A_ BeBe C_ D_ G_)
Väri on niin syvän musta kuin mahdollista ja siinä on voimakas kiilto. Peitinväri jatkuu karvassa mahdollisimman pitkälle karvan juureen.

Turkin pohjaväri: tummansininen
Silmien väri: tummanruskea
Kynsien väri: tummanruskea

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä:
Kiilloton peitinväri. Vaalea pohjaväri. Rusehtava väri, epätasaisuus värissä. Epätasainen pohjaväri.
Hylkääviä virheitä: Muut värisävyt paitsi musta.

luonnonkeltainenLuonnonkeltainen (A_ bb C_ D_ G_)
Peitinväri on vaaleankeltaisesta oranssiin. Vatsa, reisien sisäsivut, hännän alapuoli, leuan reunat ja silmien ympärys on kermanvärisestä valkoiseen.
Turkin pohjaväri: hiukan vaaleampi kuin peitinväri
Silmien väri: tummanruskea
Kynsien väri: luunväriset

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Epätasainen tai läikikäs peitinväri. Vieraanvärisiä yksittäisiä karvoja.
Hylkääviä virheitä: Harmaa tai sinisävyinen pohjaväri, luonnonharmaan tai muiden värien suuri määrä peitinvärissä.

_dsc6414-lr4Lutino
Peitinväri on vaaleankeltaisesta oranssiin. Luonnonraita antaa vaaleamman sävyn sivuille ja reisille, ja on mahdollisimman huomaamaton. Silmien ympärykset ja leuan reunat ovat valkoisesta kermanväriin, vatsan väri on valkoisesta kermanväriin.
Turkin pohjaväri: vaaleasta kermanväristä valkoiseen
Silmien väri: punainen
Kynsien väri: vaalea kermanväri

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Vaaleat silmät. Voimakkaat vaaleat raidan etujaloissa. Hiukan poikkeava värisekoitus.
Hylkääviä virheitä: Voimakkaasti poikkeava väri. Sinertävä pohjaväri.

lutino-shadowLutino, shadow
Eläin tummenee joka karvanvaihdolla. Peitinväri on kermankeltainen vaaleansinisellä sävyllä. Pohjaväri on vaaleansininen, joka vaalenee karvan juureen päin. Silmien ympärykset ja leuan reunat ovat vaalean kermanväriset, niissä pohjaväri on vaaleansininen.
Turkin pohjaväri: vaaleansininen, joka vaalenee huomattavasti karvan juureen.
Silmien väri: rubiininpunainen, jossa heikko vaaleansininen iiris. Iiriksenväri muuttuu erottuvammaksi mitä vanhemmaksi eläin tulee.
Kynsien väri: vaalean kermanvärinen

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Vieras tai poikkeava väri. Epätasaisuus värissä
Hylkääviä virheitä: Voimakkaasti poikkeava väri. Heikosti värjäytynyt tai valkoinen pohjaväri

luonnonruskeaLuonnonruskea (A_ B_ cc D_ G_)
Karva on  jakautunut vyöhykkeisiin. Karvankärki on musta, jonka jälkeen on tummanruskea vyöhyke, jota seuraa kellanruskeat ja vaaleanruskeat vyöhykkeet (väliväri). Karvan pohjaväri on ruskeanharmaa. Peitinväri on kellanruskea, lähes kermanvärinen jossa on tummanruskeata.
Eläimen sivuilla ja reisillä on ”luonnonraita”, jossa ruskea väri on vaalentunut ja saanut tuhkanharmaan sävyn. Niskakolmio on kermanvärisestä oranssiin. Vatsa, hännän alapuoli ja jalkojen sisäsivut ovat valkoiset. Silmien ympärys ja leuanreunat ovat kermanväriset. Korvien reunat ovat ruskeat. Hännän yläpuolen tulee olla ruskeanharmaa. Etujaloissa saattaa esiintyä epätyypilliset, heikosti värittyneet raidat.
Turkin pohjaväri: ruskeanharmaa koko rungossa lukuunottamatta hännän yläpuolta ja vatsaa, jotka ovat vaaleanruskeanharmaita.
Silmien väri: tummanruskea
Kynsien väri: tummanruskea

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Karvan värivyöhykkeiden epäselvät rajat. Oranssi väri jatkuu yli niskakolmion. Hyvin vaaleat, voimakkaasti erottuvat raidat etujaloissa. Puuttuva tai heikko pohjaväri pienillä alueilla turkkia.
Hylkääviä virheitä: Pohjavärin puuttuminen laajalla alueella turkkia. Voimakkaasti poikkeava väri, monen värin sekoitus. Väliväri puuttuu.

perle-egernLuonnonsininen  (A_ B_ C_ dd G_)
Karva on jakautunut vyöhykkeisiin kuten luonnonharmaalla, mutta musta vyöhyke on harmaansininen ja ruskea vyöhyke on vaaleampi. ”Helmiäisen” harmaansinisen sävyn muodostuvat terävästi rajoittuneet tummansiniset karvankärjet. Helmiäisen tulee olla tasaisesti jakautunut yli selän, ristin ja sivujen, eikä se saa muistuttaa luonnonharmaan varjostusta. Niskakolmio on punertava. Se on mahdollisimman pieni eikä sen tule olla terävärajainen.
Luonnonsininen tunnetaan vaaleampana ja tummempana sävymuunnoksena. Korvien reunat, silmien ympärykset, leuanreunat ja alapuoli, etujalkojen sisäsivut, takajalkojen sisä- ja päällipuoli samoin kuin vatsa ja hännän alapuoli ovat valkoiset. Väliväri on rusehtava. Etujaloissa saattaa esiintyä epätyypilliset, heikosti värittyneet raidat.
Turkin pohjaväri: vaaleansinisestä tummansiniseen, vatsassa sininen
Silmien väri: siniharmaa
Kynsien väri: tumma luunväri

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Voimakkaasti erottuvat raidat etujaloissa. Ruosteläikät, rusehtava turkinväri, liian vaalea väli- tai pohjaväri. Hiukan suuri tai terävästi rajoittunut niskakolmio. Epätasainen väri. Päässä ja korvissa tumma väri. Varjostus, epätasainen helmiäinen.
Hylkääviä virheitä: Helmiäinen puuttuu. Vatsan pohjaväri puuttuu. Valkoista niskakolmiossa. Väliväri puuttuu.

luxLux (A_ B _cc dd G_)
Lux on luonnonväri, jossa karvankärki on vaaleansiniharmaa. Väliväri on punaruskea ja se nousee karvassa niin ylös, että se paistaa peitinvärin läpi. Peitinväri on tällöin punaruskea, jossa on vaaleansiniharmaa hohde. Vatsa, hännän alapuoli, jalkojen sisäsivut, leuan reunat ja silmien ympärykset ovat valkoisesta vaaleanharmaaseen.

Turkin pohjaväri: valkoinen, joskin sinertävä pohjaväri sallitaan vatsassa
Silmien väri: siniharmaa            
Kynsien väri: luunvärinen

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Pieni poikkeama peitinvärissä. Hiukan kapea tai heikko väliväri. Vaalea väliväri. Epäpuhdas pohjaväri.
Hylkääviä virheitä: Muu kuin valkoinen pohjaväri muualla kuin vatsassa. Väliväri puuttuu.

oranssiOranssi (A_ bb C_ D_ G_ y1)
Väri on oranssi ja vapaa ruskeasta värisävystä. Värin tulee ulottua niin lähelle karvanpohjaa kuin mahdollista. Oranssin  sävy ilmenee vaaleampana sävynä tai valkoisena vatsassa, leuan reunoissa, jalkojen sisäsivuilla, hännän alapuolella ja silmien ympäryksissä. Alimpana eläimen sivuilla ja reisissä on luonnonraita, jossa väri vaalenee peitinväriä vaaleammaksi, mutta sen tulee olla mahdollisimman huomaamaton.
Turkin pohjaväri: vaaleampi kuin peitinvärissä
Silmien väri: tummanruskea
Kynsien väri: luunvärinen

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Epätasainen peitinväri. Valkoinen pohjaväri.
Hylkääviä virheitä: Sinertävä pohjaväri.

keltapunainenKeltapunainen (A_ bb C_ D_ G_ y1y2)
Peitinväri on keltapunainen, voimakas ja lämmin ilman ruskean, harmaan tai sinisen sävyjä. Keltapunainen on luonnonväri. Vatsa, hännän alapuoli, jalkojen sisäsivut, leuan reunat ja silmien ympärykset ovat vaaleammat.
Turkin pohjaväri: peitinväriä vaaleampi värisävy
Silmien väri: tummanruskea
Kynsien väri: luunvärinen

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Valkoinen vatsa. Erottuva luonnonraita. Valkoinen pohjaväri. Mustat karvankärjet (nokisuus)
Hylkääviä virheitä: Sinertävä pohjaväri. Hyvin epätasainen väri. Mustareunaiset korvat. Hyvin vaalea väri sivuilla.

ketunpunainenKetunpunainen
(A_ bb C_ D_ G_ y1y2y3)

Peitinväri on kiilloton ketunpunainen. Sen tulee ulottua niin syvälle karvanpohjaan kuin mahdollista. Vatsassa, hännän alapuolella, jalkojen sisäsivuille, leuan reunoissa ja silmien ympäryksissä sallitaan hiukan vaaleampi väri. Ketunpunaisen värin tulee olla tasainen ja voimakas koko rungossa.
Turkin pohjaväri: voi olla sävyltään vaaleampi kuin peitinvärissä, mutta ihanteellinen pohjaväri on mahdollisimman lähellä peitinväriä
Silmien väri: tummanruskea
Kynsien väri: tummanruskea

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Epätasainen peitinväri. Vaalea pohjaväri. Tumma tai vaalea vivahde korvien reunoissa. Vaaleus rinnassa, sivuilla, reisissä ja jaloissa. Mustat karvankärjet (nokisuus).
Hylkääviä virheitä: Sinertävä pohjaväri. Hyvin vaalea peitinväri. Valkoinen hännän alapuoli

deilenaarLuonnonpunainen
(A_ B_ C_ D_ G_ y1y2y3)

Väri on kuten luonnonharmaa, mutta ruskea sävy on voimistunut loistavan punaiseksi. Luonnonpunainen on luonnonväri ja punainen sävy ilmenee vaaleampana sävynä vatsassa, leuan reunoissa, jalkojen sisäsivuilla, hännän alapuolella ja silmien ympäryksissä. Vatsan värin tulee olla niin voimakkaan punainen kuin mahdollista ja ulottua myös häntään.
Alimpana eläimen sivuilla ja reisissä on luonnonraita, jossa väri vaalenee punaruskeaksi, mutta sen tulee olla mahdollisimman huomaamaton. Väliväri on lähinnä punaruskea. Hännän yläpuoli ja korvien reunat ovat mustat. Heikosti erottuvat, vaaleat raidat etujaloissa eivät ole virhe.
Epätasainen pohjaväri vatsassa sallitaan, mutta ihanne on sininen pohjaväri koko vatsassa. Pohjavärin tulee erottua myös rinnassa, etujalkojen välissä, reisissä ja sukuelinten ympärillä.
Turkin pohjaväri: sininen
Silmien väri: ruskea
Kynsien väri: tummanruskea

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Vaalea vatsa ja hännän alapuoli. Voimakkaasti erottuvat raidat etujaloissa. Heikko varjostus. Vaalea pohjaväri.
Hylkääviä virheitä: Kokonaan valkoinen vatsa. Varjostus puuttuu. Harmaa väri. Kokonaan valkoinen hännän alapuoli.

pienichinchillaChinchilla (achiachi B_ C_ D_ G_)
Karva on vyöhykkeittäin jakautunut. Karvankärki on musta, jonka jälkeen on valkoisesta heikosti harmaanvalkoiseen oleva vyöhyke, jota seuraa mustasta harmaanmustaan oleva vyöhyke, jota seuraa vaaleanharmaasta valkoiseen oleva vyöhyke (väliväri).  Karvan pohjaväri on tummansiniharmaa.
Peitinväri on tällöin valkoisesta sinivalkoiseen sekoittuneena mustaan. Kokonaisvaikutelmana on tällöin taustalla loistava harmaan sävy, johon on sekoittunut mustat karvankärjet. Mustat karvankärjet muodostavat luonteenomaisen varjostuksen voimakkaasti erottuvaksi. Varjostuksella on taipumus heikentyä eläimen takaosaan päin, joten mitä pidemmälle varjostus ulottuu, sen parempi on väri. Ihanne on loimuava varjostus niskakolmiosta hännänjuureen. Korvien reunat ovat mustat. Nuorilla eläimillä voi olla rusehtavampi sävy, mutta ensimmäisen karvanvaihdon jälkeen sen tulee olla poissa.
Chinchilla on luonnonväri ja sen vuoksi sillä on nenä, vatsa, hännän alapuoli, jalkojen sisäsivut, leuanreunat ja silmien ympärykset valkoiset. Niskakolmio on valkoisesta vaaleanharmaaseen ja se on mahdollisimman lyhyt. Heikosti erottuvat, vaaleat raidat etujaloissa eivät ole virhe.
Karvan välivärin tulee olla n. 0,5 cm leveä, vaaleanharmaasta valkoiseen ja terävästi rajoittunut sekä ylä- että alapuolelta.
Turkin pohjaväri: tulee olla niin tumman harmaansininen kuin mahdollista ja peittää noin puolet karvan pituudesta
Silmien väri: ruskea
Kynsien väri: ruskea

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Vaalea rinta ja vaaleat sivut. Rusehtava sävy päässä ja korvissa. Suuri niskakolmio. Heikosti värittyneet korvien reunat. Heikko varjostus. Sekoittunut väliväri. Vaalea pohjaväri. Pohjavärin puuttuminen vatsasta. Voimakkaasti erottuvat raidat etujaloissa.
Hylkääviä virheitä: Rusehtava sävy peitin- ja välivärissä. Väliväri ja varjostus puuttuvat.

sinichinchillaSinichinchilla (achiachi B_ C_ dd G_)

Karva on vyöhykkeittäin jakautunut. Karvankärki on sininen, jonka jälkeen on kuultavanvalkoinen vyöhyke, jota seuraa sininen ja valkoinen vyöhyke.  Karvan pohjaväri on keskisininen.
Peitinväri on tällöin sininen sekoittuneena valkoiseen. Kokonaisvaikutelma on hohtava hopeanharmaan sävy reunustettuna valkoisella. Sinisten karvankärkien ei tule olla tasaisesti jaottuneena, mikä antaa kanille tasaisen hopeanharmaan värin. Siniset karvankärjet muodostavat luonteenomaisen varjostuksen. Varjostuksella on taipumus heikentyä eläimen takaosaan päin, joten mitä pidemmälle varjostus ulottuu, sen parempi on väri. Ihanne on loimuava varjostus niskakolmiosta hännänjuureen. Korvien reunat ovat siniset.  Hännän tyvi on sininen, johon on sekoittuneena valkoiset karvankärjet yli keskisinisen pohjavärin. Nuorilla eläimillä voi olla rusehtavampi sävy, mutta ensimmäisen karvanvaihdon jälkeen sen tulee olla poissa.
Sinichinchilla on luonnonväri ja sen vuoksi sillä on nenä, vatsa, hännän alapuoli, jalkojen sisäsivut, leuanreunat ja silmien ympärykset valkoiset. Niskakolmio on valkoinen ja se on mahdollisimman lyhyt. Heikosti erottuvat, vaaleat raidat etujaloissa eivät ole virhe.
Turkin pohjaväri: tasaisen keskisininen ja peittää noin puolet karvanpituudesta
Silmienväri: sininen, siniharmaa tai ruskea
Kynsienväri: tumma tai vaalea luunvärinen

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä:
Liian tumma tai vaalea peitinväri. Rusehtava sävy päässä ja korvissa.Suuri niskakolmio. Heikosti värittyneet korvien reunat. Heikko varjostus. Sekoittunut väliväri. Vaalea pohjaväri. Pohjavärin puuttuminen vatsasta. Voimakkaasti erottuvat raidat etujaloissa.
Hylkääviä virheitä: Ruskeat läikät. Rusehtava sävy peitin- ja välivärissä. Väliväri ja varjostus puuttuvat.

schwarzgrannenSchwarzgrannen (achiachi bb C_ D_ G_)
Peitinväri on valkoinen koko rungossa. Väriä hallitsevat valkoiset peitinkarvat, joissa on mustat karvankärjet. Nämä ovat jakautuneet tasaisesti koko runkoon. Luonnonperimästä johtuen vatsasta, hännän alapuolelta, jalkojen sisäsivuilta, leuan reunoista, silmien ympäryksistä ja niskakolmiosta puuttuvat mustat karvankärjet.
Turkin pohjaväri: valkoinen
Silmien väri: tummanruskea
Kynsien väri: luunvärinen

Tavallisia virheitä, jotka vähentävät pisteytystä: Pienet poikkeamat yllä olevasta silmien ja kynsien väristä. Pienet läikät, epäpuhdas peitinväri, hiukan tumma huntu. Taipumus siniseen tai nokiseen pohjaväriin. Pohjaväriin on sekoittunut mustaa.
Hylkääviä virheitä: Peitinvärin mustat karvankärjet puuttuvat. Muun väriset kuin mustat karvankärjet. Voimakas mustan sekoittuminen luonnonperimäalueille. Muu väri kuin edellä oleva silmien tai kynsien väri. Hyvin epäpuhdas peitinväri. Huomattavasti tumma, nokinen huntu. Pohjaväri harmaasta siniharmaaseen. Pohjaväriin voimakkaasti sekoittunut musta väri.