Kuinka valitsen itselleni lemmikkikanin

Ennen kanin hankintaa on hyvä miettiä millainen kani olisi juuri sinulle sopiva – haluatko helppohoitoisen lyhytkarvaisen kanin vai pidätkö haastavammasta pitkäkarvaisesta kanista. Kaneja on monia eri rotuja ja jokainen rotu on kokonsa, ulkonäkönsä ja luonteensa puolesta hieman erilainen. Pienimmät kanirodut painavat alle kilon, suurimmat jopa yli 7 kiloa. Mukaan mahtuu myös lyhytkarvaisia, luppakorvaisia ja pitkäkarvaisia kanirotuja. Pienimmät ja keskikokoiset rodut ovat pidempi ikäisempiä kuin jättirodut. Keskimäärin kanit elävät noin 5-10 vuotta.

kurkkausKaikki rodut eivät ole lemmikkiominaisuuksiltaan sopivia lasten kaneiksi. Uroskanit ovat monessa rodussa leppoisampia luonteeltaan. Monesti luullaan, että pienet kanit ovat sopivimpia lapsille, mutta todellisuudessa kaikki pienet rodut eivät ole hyviä lemmikkikaneja ja mainioita lemmikkejä saa myös monesta isommasta rodusta. Lapsiperheessä päävastuu kanin hoidosta tulee olla aikuisella. Kanin hankkiminen lapsiperheeseen opettaa hyvällä tavalla lapsille vastuuta ja säännöllisyttä.

Jokainen kani tarvitsee häkin tai tarhan tai oman huoneen. Mitä isompi kani, sen isompi myös sen häkin tulee olla. Pienemmälläkin kanilla häkin suositeltu minimikoko on 120cm. Häkin voi ostaa joko valmiina kaupan häkkinä, rakentaa itse tai suunnitella kaneille tilat ilman varsinaista häkkiä. Myös ulkorakennuksia voidaan hyödyntää kanien asuttamisessa.

Puhdasrotuisen rotukanin voi viedä ulkomuotonäyttelyyn ja lemmikkinäyttelyyn. Rotupuhtaita kaneja voit ostaa kanikasvattajilta ja vastuuntuntoisilta eläinkauppiailta. Risteytyskanin voi viedä lemmikkinäyttelyyn.

montaJos haluat kaksi kania samaan häkkiin, paras yhdistelmä on leikattu uros ja naaras. Parhain konsti on ottaa ensin uroskani, kastroida se puolivuotiaana ja ottaa sille tyttökaveri. Kanipari tulee melkein poikkeuksetta hyvin toimeen. Kaksi naarasta tulee yleensä myös toimeen keskenään, parhaiten saman poikueen kaksi naarasta tai emä yhdessä naaraspoikasen kanssa. Kahta urosta ei saa laittaa yhteen, sillä ne voivat vahingoittaa toisiaan vakavasti.