Uudenmaan maakunta tapahtumakaranteeniin

Johtokunta päätti asettaa tänään Uudenmaan maakunnan tapahtumakaranteeniin 1.11.2020 asti. Tämä tarkoittaa sitä, ettei yhdistys järjestä alueella kanitapahtumia eikä alueelta hyväksytä osallistujia muihinkaan tapahtumiin. Maakuntaan alustavasti suunniteltu kaninäyttely tullaan siirtämään pidettäväksi muualla.

Kaniininkasvattajat ry:n johtokunta suhtautuu vakavasti alueella leviävään kanien myksomatoosiepidemiaan ja suosittelee kaikkia kaniharrastajia noudattamaan suurta varovaisuutta kanien kanssa. Mikäli alueeltanne on löytynyt kuolleita yksilöitä villikaneissa, suosittelemme pitämään lemmikkikanit sisätiloissa suojassa hyttysiltä. Myöskään tuoreruokaa ei kannata kerätä ulkoa.

Myksomatoosi on kanien virustauti, joka leviää voimakkaasti kaneissa niin kosketus- ja pisaratartuntana sekä hyttysten välittämänä. Oireiden vakavuus ja kuolleisuus riippuvat viruskannan patogeenisuusasteesta. Ruokavirasto on vahvistanut 24.7.2020 ensimmäisen myksomatoositartunnan Suomessa. Tämän jälkeen myös lemmikkikaneja on sairastunut kyseiseen tautiin. Myksomatoosi on viipymättä ilmoitettava eläintauti ja eläinlääkärin on ilmoitettava virkaeläinlääkärille kuntaan tai aluehallintovirastoon epäillessään tai todetessaan eläimen sairastavan tautia.

Lisää myksomatoosista Ruokaviraston sivuilla.