Kani on erittäin hyvä rehunkäyttäjä ja sen ”ruokalista” on laaja; tuoreesta ruohosta lähtien kanille kelpaa kuiva heinä, vilja, viljan oljet, useat siemenlaadut, jopa monien kasvien juuretkin. Tämä monipuolisen ruoan hyväksikäyttö tekee osaltaan kaniininhoidon mahdolliseksi ja kannattavaksi pienissäkin oloissa, joissa ei ole tilaisuutta tarjota eläimille pellon tuotteita, vaan rehut on hankittava oman pihan piiristä, pientareilta, kasvitarhasta ja keittiöstä. Vain välttämättömimmät lisärehut on oston kautta varattava.
Erilaiset rehut
Rehuaineet voidaan jakaa seuraaviin ryhmiin: väkirehut, vihanta- ja tuorerehut, juurikasvit ja korsirehut. (M.Ilkka: Kaniininhoito, 1942, s.31).
Väkirehuina käytetään nykyisin teollisia, kaneille valmistettuja ruokia. Näitä ruokia löytyy niin pelletin kuin siemenseoksen muodossa. Teollisista rehuista kannattaa aina valita kaneille suunniteltu seos, sillä näin voi varmistaa sen, ettei mitään ravintoainetta tule liikaa tai jotain ravintoainetta jää puuttumaan. Väkirehuina voi myös käyttää viljaa, lähinnä kauraa tai ohraa. Vehnä, herne, maissi, pellavansiemenet ja ruisleipä kuuluvat myös väkirehuihin.
Vihanta- ja tuorerehut ovat kesäaikaan helposti kerättävissä luonnosta. Pelloilta ja pientareilta kannattaa kerätä kasveja, joita tunnistaa. Myös puiden oksat käyvät tuorerehusta. Tuorerehuun siirtyminen keväällä on tehtävä varovaisesti, jotta vältytään suolisto-ongelmilta. Samoin on vältettävä antamasta kylmää ja märkää, sateen kostuttamaa ruohoa, joka voi aiheuttaa kaneille ripulia. Pelloilta voi kerätä ruohoa, apilansekaista heinää, sinimailasta ja odelmaa (heinän niiton jälkeistä kasvustoa). Myös rikkaruohot ja naatit ovat kaneille sopivia. Talviaikaan kaneille voi antaa mm. salaattia, persiljaa ja kurkkua.
Juurikasveista kaneille käy porkkana, lanttu, nauris ja peruna. Rehujuurikastakin voidaan kaneille antaa. Kaikki muut annetaan raakana, mutta peruna maistuu kaneille keitettynä.
Korsirehujen pääpaino on kuivassa heinässä. Mitä nuorempana heinä on korjattu ja kuivattu, sitä enemmän se sisältää ravintoaineita. Nuorena korjattu apilapitoinen heinä on valkuaispitoista ja arvokasta korsirehua, jota voidaan käyttää mm. jalostuskaneille. Hevosheinä sisältää yleisimmin timoteitä ja eri nata-lajeja ja tällainen heinä sopii kaikille kaneille perusheinäksi. Kevätviljan oljista kauranolki on sopivinta kaneille, mutta myös ohranolki on sopivaa.
Ruokinta
Kanit tulee ruokkia säännöllisesti ja väkirehut annetaan mieluiten ilta-aikaan. Kanin ruoantarve riippuu siitä onko se tuotannossa vai ns. joutilaana. Lemmikkikanit ovat pääsääntöisesti joutilaita, joten niiden ravinnontarve on pienempi kuin jalostuksessa, tuotannossa, olevan kanin.
Kilon painoisen kanin ruoantarve on keskimäärin 40g täysrehua päivässä. Tämä tarkoittaa sitä, että kääpiökokoiselle kanille annetaan noin ½ dl rehua päivässä. Sitä vastoin isompikokoiselle kanille määrää on lisättävä. Jokaisen kanin ruoantarve on kuitenkin yksilöllinen ja sitä pitää seurata. Jos kyseessä on kääpiörotuinen, paljon liikkuva kani, saattaa olla tarpeen tuplata ruokamäärä. Toisaalta jos kyseessä on vanhempi, suurikokoisempi naaraskani, saattaa olla tarpeen pienentää ruokamäärää. Omistajan kannattaa punnita kaniaan ja tunnustella onko se hyvässä lihassa. Myös kanin näyttäminen toiselle kasvattajalle tai käyttäminen näyttelyssä arvosteltavana, antaa apuja kanin lihavuuden tulkinnassa.
Jalostuksessa olevan kanin ruoantarve on em. suurempi. Viimeisen kahden viikon tiineysajan aikana kani tarvitsee enemmän rehua kuin aikaisemmin. Poikasten synnyttyä on myös rehuannosta isonnettava siihen asti, kunnes poikaset vieroitetaan. Tämän jälkeen emo palautetaan takaisin joutilasruokintaan.