Kanin hyvä perushoito

Kanien kynsiä tulee leikata säännöllisin väliajoin, yksilöstä riippuen noin 2 kk välein. Kanin kynnet voi leikata pienillä leikkureilla, samoilla joita käytetään kissoille tai pienille koirille. Kynsistä leikataan vain terävä kärki pois. Etujaloissa on viisi kynttä ja takajaloissa 4 kynttä.

Kania voi harjata esim. karvanlähdön aikaan. Pieni karsta on erinomainen irtokarvan poistamiseen. Myös pehmeämpää ns. vauvaharjaa voi kaneilla käyttää. Myös pieni kampa on käyttökelpoinen mm. tassukarvojen kampaamisessa.

Kaniharrastajalla on hyvä olla vaaka, jolla hän punnitsee kaninsa. Mikäli kasvattaja kasvattaa näyttely- tai tuotantokaneja, on painoa syytä tarkkailla. Usein myös kaninpoikasten rutiinipunnitukset ovat käytössä kaninkasvattajilla.

Kuljetuskoppa tai –laatikko on tarpeellinen kania kuljetettaessa. Kanit mahtuvat kulkemaan mm. kissoille tarkoitetuissa muovisissa kuljetuskopissa. Kaneille voi myös ostaa tai tehdä useamman kanin kuljetuslaatikon mm. vanerista. Kuljetuslaatikon tulee olla kanin kokoon nähden sopiva, niin että kani mahtuu siellä kääntymään ja oikaisemaan itsensä pitkäkseen. Pystykorvaisilla kaneilla tulee olla korkeampi kuljetuslaatikko kuin luppakorvaisilla kaneilla.