Kanilat, kanihäkit, -kopit ja -tarhat

Mikäli kaniharrastajalla on useita kaneja, pidetään niitä joko yksittäiskopeissa tai ryhmäkarsinoissa. Yleisin muoto asuttaa kaneja Suomessa, on pitää niitä sisätiloissa ja eläinkaupasta ostetuissa häkissä. Näin asustelevat mm. kymmenettuhannet lemmikkikanit.

Jos kaniharrastajalla on mahdollisuus rakentaa kanila tai luovuttaa erillinen huone kaneilleen, rakentaa hän usein kaneilleen kerroshäkkejä. Tietysti mahdollisuus on hyödyntää myös hyllyjä ja niihin kaupan häkkejä, mutta usein itsetehdyt kopit ovat edullisempia ja paljon käytännöllisempiä käyttää. Kanit voivat asustaa kylmemmässä kuin ihmisasunnot ovat yleensä eli kanihuoneen voi mainiosti rakentaa ulkovarastoon, talliin tai muuhun piharakennukseen.

kopit-ladossaKaniasunnoissa tulee jokaiselle täysikasvuiselle kanilla olla oma tilansa. Nuorempia kaneja voidaan pitää ryhmissä 3 kuukauden ikään asti. Sen jälkeen urokset on eroteltava omiin koppeihinsa. Naaraspoikaset voivat olla pidempään yhdessä, vaikka jopa siihen asti kunnes ne astutetaan ensimmäisen kerran. Mikäli tilaa on tarpeeksi, voivat kaninaaraat asustaa yhdessä myös poikastenteon aikaan. Yleisimmin kanit kuitenkin erotetaan omiin koppeihinsa synnyttämään poikaset.

Kanien asuintilat kannattaa rakentaa siltä pohjalta, että hoitajan on siellä miellyttävä olla ja että kaneilla on vedoton ja kuiva asua. Kanilassa kannattaa panostaa jo rakennusvaiheessa ergonomiaan eli siihen, että kopit voidaan helposti siivota, kanilaan saa tuuletuksen ja kaneja on hyvä käsitellä.

Kaninkopin sisustaminen

Mikäli kani asustaa sisällä, voidaan kanin kopin lattia vuorata matolla tai muulla pehmeällä materiaalilla. Yhteen häkin nurkkaan laitetaan vessalaatikko, johon voidaan laittaa puupohjaista kissanhiekkaa tai puuhaketta. Lisäksi häkkiin laitetaan pesämökki, taso tai putki. Ruokakupin tulee olla keraaminen ja vesi voidaan tarjota pullosta. Häkin ulkopuolelle kiinnitetään heinäverkko, jossa tulee olla aina kuivaa heinää.

aukossaKanilassa asustelevalle kanille, voidaan häkin pohjalla käyttää turvetta, kutterinpurua ja/tai olkea. Muutoin kanille asetetaan samat tarvikkeet kuin sisätiloissakin; pesämökki, taso tai putki, ruokakuppi, vesipullo ja heinäverkko häkin ulkopuolelle tai kuiva heinä suoraan kopin sisälle.

Mikäli kani asuu ulkona tarhassa, tulee sillä olla paikka, jonne se pääsee sateensuojaan. Toiset ovat ratkaisseet tämän tekemällä kanitarhan esim. leikkimökin kupeeseen ja luukun kanille leikkimökin sisälle. Näin kani pääsee tarvittaessa suojaan.

 

Lainsäädäntö

Suomen eläinsuojelulaissa on tarkemmin määritelty kaninpitoon tarvittavat lait ja asetukset.

Eläinsuojelulaki 247/1996

Eläinsuojeluasetus 396/1996

Eläinkuljetuslaki 1429/2006

Eläinkuljetusasetus 1/2005

Lopetusasetus 1099/2009

Valtioneuvoton asetus koirien, kissojen ja muiden pienikokoisten seura- ja harrastuseläinten suojelusta 674/2010